Типове перли

Соленоводни перли от Южните морета

Благодарение на някои свои отличителни белези, ПЕРЛИТЕ от Южните морета са най-редките и затова представляват най-скъпия вид перла. Зоната за култивиране за тези перли е много ограничена и те имат удължен период на растеж, което създава условия за създаване на големи по размер перли. Уникалната стойност на перлите от Южните морета до голяма степен се дължи, освен на впечатляващите им размери и на техния естествен, силен блясък, който не изисква много преработка, за да се покаже естествената им красота. Много малко перли от Южните морета са идеално кръгли, така че наниз, съставен от съвпадащи си по визия перли, е рядко срещано съкровище. По цвят те варират от блестящи бели тонове до различни нюанси на луксозно злато. Перлите от Южните морета са много търсени от професионалните дизайнери, както и от индивидуални колекционери и всеки друг, който иска да се наслаждава на възможността да притежава най-високо ценените в света перли.

Произход и култивиране

Повечето бели перли от Южните морета (и малко количество златни такива) се отглеждат край бреговете на Австралия, докато златните перли от Южните морета обикновено се отглеждат в Индонезия и Филипините. Перлите растат в две различни разновидности на южноморските стриди от видовете Pinctada Maxima познати като произвеждащи най-големите перли в отрасъла култивиране на перли.

Точно тези видове стриди са много деликатни и силно податливи на стрес и болести и поради това не се развиват добре извън естествената им среда. Това става причина средата, подходяща за отглеждане на перли от Южните морета, да е силно ограничена до Австралия, Индонезия и Филипините. Опитите да се разширяват областите на култивиране извън тези три страни са били предимно неуспешни.

Перлите със златни тонове идват от златисто-устни стриди от Южните морета, а белите на цвят перли се отглеждат в сребърно-устни стриди. В действителност белите и златни перли от Южните морета са по-големи, отколкото всеки друг вид соленоводна перла, най-вече защото сезонът им на растеж е по-дълъг в сравнение с другите видове. Нужни са между 2 и 4 години, за да израсте напълно една перла от Южните морета, което надвишава близо два пъти времето, необходимо за отглеждане на други соленоводни перли.

Главни особености
Една от най-отличителните характеристики на перлите от Южните морета, която ги разграничава от всички други видове перли, е техният размер. Като цяло те са с много, много по-голям размер в сравнение със средния размер на другите видове перли. Перлите от Южните морета варират в големина от 8 мм до 20 мм, като средният размер е около 12 мм. Понякога перла от Южните морета, по-голяма от 20 мм, може да се открие, но това е много рядко. За сравнение, размерът на най-големия вид перла Акоя се равнява на най-малката по размер перла Южните морета.

Белите перли от Южните морета, отглеждани в сребърно-устни стриди, могат да имат оттенъци на синьо, сребристо и цвят “аква” (светло синьо-зелен цвят, асоцииран с водата; аквамарин).
Златните перли от Южните морета, отглеждани в златисто-устни стриди, имат различни златни нюанси, включително кремаво, жълто, шампанско, мед и наситени златни тонове. Най-ценният цвят перла се нарича 24-каратово злато.

Перлите от Южните морета имат удивителен естествен блясък, с най-плътната средна стойност на седефа в сравнение с всички останали видове култивирани соленоводни перли. Тъй като блясъкът им е толкова натурален, още при първоначалното им събиране, те само трябва да се измият и полират, за да се види тяхната цялостна, бляскава красота.

Белите и златни перли от Южните морета се откриват предимно в кръгла форма, но също така и капковидна и във форма на бутон, а бароковата форма с кръг е най-необичайната и затова и затова също доста предпочитана. Нанизи, съчетани от съответстващи си, перфектно кръгли перли, са много редки и затова са и много скъпи, но другите форми се използват в много на брой висококласни дизайни на бижута, което ги прави по-достъпни, отколкото нанизите със съвършено пасващи си перли. Можете да се насладите на уникалния размер, красота и свойства на перлите от Южните морета в най-различни ценови диапазони, което ги прави желани съкровища в света на изисканите бижута.
Популярност и ценност

Имайки предвид всички налични на пазара култивирани перли понастоящем, перлите от Южните морета определено са най-скъпоценните. Образно казано, тези перли са в сравнително оскъдно количество заради дължината на периода им на растеж и ограничените области, където те могат успешно да се отглеждат в Австралия, Индонезия и Филипините. Тези фактори, заедно с качеството на техния блясък и различните им форми, определят перлите от Южните морета като най-желаните, както и като най-скъпоценният вид перли, които могат да се намерят.

Цените на дребно за колиета от перли Южните морета обикновено варират от 10 000 долара за огърлица до 300 000 или повече долара за напълно съвпадащи си нанизи от перли, но някои дизайнери ги правят по-леснодостъпни чрез създаване на елегантно декорирани бижута, чрез които да изложат на витрините си единични барокови перли.

Като цяло белите перли от Южните морета са най-скъпите, докато цените на златните такива са сравними с тези на белите, но не съвсем равни на тях. Изключение от тази класация представлява най-желаната перла – тази с цвят 24-каратово злато, който се остойностява като най-скъпия съществуващ цвят. Стойността на една златна перла от Южните морета зависи от това доколко е наситен златният ѝ тон и обикновено колкото по-наситен е цветът „злато“, толкова по-скъпа е перлата.

Скъпи ли са качествените сладководни перли?

Ако се чудите колко достъпни могат да бъдат сладководните перли и дали можете да намерите високо качесто спрямо вашият бюджет? Отговорът е „ДА“!