+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

Таитянски перли

В ранните години на перлената индустрия самото съществуване на таитянски черни перли е било малко известен факт и поради това не е имало широко предлагане и високо търсене. На новаторите в производството на перли се е налагало да се сблъскат с някои значителни предизвикателства. Първо, трябвало е да измислят начин как да се произвеждат достатъчно перли, за да се образува продаваемо количество. Второ, трябвало е те самите да изградят пазар за перлите, които произвеждат. В крайна сметка перлените фермери са преодолели двете предизвикателства и търсенето на таитянски черни перли е достигнало своя връх.

Когато става въпрос за черни култивирани перли, таитянските изпълняват същата роля, както белите перли Акоя – умело съчетани, подредени в единичен наниз, което се счита за основа на класическите перлени комплекти. Макар да не са нито от Таити, нито истински черни на цвят, в желанието си да притежават набор от естествено черни перли, хората най-често търсят таитянските.
Произход и култивиране
Таитянските перли се отглеждат в мекотели (стриди), родени в Полинезия. Черните ръбове във вътрешността на тези мекотели придават тъмното оцветяване на перлите. Затова такива мекотели често са наричани "мекотели с черни устни." Тяхното естествено местообитание представлява огромна площ, простираща се от залива на Калифорния до Персийския залив. Когато са оставени в естествената си среда, мекотелите с черни устни могат да живеят в продължение на около 30 години. През това време те могат да растат в размер до около 30 см в диаметър и в тегло до 5 кг. Най-голямото им наддаване по големина настъпва, когато са на възраст между 3 и 7 години. Този период от време също се явява и техният най-продуктивен период от гледна точка растежа на перли. Мекотелите могат да увеличат размера си от 6 до 8 пъти в диаметър по време на тези плодовити години.

Таитянските черни перли се отглеждат главно в защитените води на затворени лагуни (тези, които са заобиколен от коралови рифове с много малко морска вода, която да филтрира отвътре и отвън) във Френска Полинезия. Тази среда осигурява постоянни температури и стабилни метеорологични условия, а също така и зашита на повечето ларви, яйца и сперматозоиди на мекотелите от излизането им в морето и евентуална смърт.

Само тези черно-устните мекотели, които са здрави и силни след като достигнат зрялост, са избирани за участие в процеса на образуване на зародиши. Въпреки че тези стриди са по-големи, отколкото стридите Акоя, те са също толкова чувствителни към процедурата, така че се отделя голямо внимание по време на операцията, за да се избегне увреждане на мекотелото или саботиране на процеса на култивиране.
 
Главни особености
Най-отличителните характеристики на таитянските култивирани перли са екзотичните тъмни цветове, с които те са известни. Както вече споменахме, таитянските перли са считани за "черни" по подразбиране заради техните тъмна на цвят повърхност, но в тях се срещат много повече преливащи се цветове, придаващи им уникална красота.

Таитянските перли са особено известни с трите си специфични сорта с определени цветове. „Пауновите“ таитянски перли имат розово-лилави оттенъци на синьо и сиво, до тъмно зелени тонове. „Патладжановите“ таитянски перли имат тъмен сиво-лилав нюанс, докато тялото на перлите „шамфъстък“ е жълто-зелено на цвят. По дефиниция преобладаващите цветове в телата на таитянските перли са черни, сиви, а понякога и кафяви, а най-често срещаните оттенъци на цветове включват тъмносиво, тъмнозелено, синьо-сиво, розово, лилаво, сиво-лилаво и жълто-зелено.

Лесно можем да се подведем при определяне на действителния цвят на таитянските перли, защото понякога цветните им нюанси са толкова поразителни, че е много трудно да се посочи точният цвят на повърхността им.

Когато става дума за размера им, таитянските перли обикновено са между 9 мм и 14 мм, като най-често срещаните размери са тези между 9 мм и 11 мм. Приблизително 40% от таитянските перли са кръгли или с почти кръгла форма, но също така често се намират и такива с барокови форми.
 
Популярност и ценност
Докато перлите по принцип са изискани и красиви, таитянските култивирани перли се открояват като необикновени и екзотични. Техният цвят е отговорен за екзотичния им чар и оказва влияние върху стойността им. Впрочем единствените перлите в цялата индустрия с цвят „патладжан“ принадлежат към семейството на таитянските перли.

Заради своите уникални цветове и по-едри размери, таитянските култивирани перли са доста ценни и недотам достъпни за много хора – особено когато става въпрос за нанизи от добре съчетани, кръгли таитянски перли. Въпреки това, дизайнерите на бижута са добре запознати с тяхната привлекателност и знаят, че красотата им ги откроява от другите видове перли. Те търсят начини да ги направят достъпни за обикновения човек чрез създаване на обеци, висулки, пръстени, които се нуждаят от по-малко кръгли перли и/или са съставени от не толкова скъпи барокови таитянски перли. Тези бижута демонстрират екзотична красота, докато използването на не така скъпоструваща перла помага на таитянските култивирани перли да стават по-достъпни за широк кръг ценители.