+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

Акоя перли

Перлите Акоя са в основата на развитието на култивираните перли и популяризирането им по света. Повечето хора са много добре запознати с тях (дори да не осъзнават това), защото най-често срещаните общи характеристики на перли (диаметър 7 мм, бели на цвят, с нюанс на розово и перфектно кръгли) описват именно перлите Акоя.

Перлите от този тип растат предимно в стридата Акоя, която се намира в Япония и Китай. Повечето от тези перли са най-вече бели или кремави на цвят, с фини оттенъци на сребро и роза и се считат за "класически" перли. Въпреки че в днешно време култивираните перли се откриват в много различни размери, цветове и форми, красивите перли Акоя са най-често срещаните и могат да бъдат намерени почти навсякъде, където се продават бижута. Най-популярният вариант за използване на перли Акоя е нанизването им на единични, класически колиета.
Произход и култивиране
В началото перлите Акоя са се култивирали в зрели мекотели (стриди), които са били събирани от естествените им местообитания. Въпреки това, в днешната перлена индустрия, перли Акоя се отглеждат в стриди от типа „Pinctada“, които най-общо се наричат Акоя и виреят в изкуствени развъдници. Процесът на култивиране обикновено започва, когато работниците в развъдниците поставят мекотелите в малки контейнери и ги потапят във вода, където има по-малко храна. Това докарва мекотелите до вид летаргия – състояние, което им помага да се предпазят от идващата инвазивна процедура за образуване на зародиш. Макар работниците да полагат особено старание, да бъдат възможно най-внимателни в процеса, едва в около 50% от стридите Акоя зародишите оцеляват.

Въпреки че мекотелите Акоя са доста малки, те могат да поемат до пет зародиша по време на операция за образуването им. Изненадващ е фактът, че колкото повече зародиши се имплантират, толкова по-малък брой перли се образуват. За израстването на перла с диаметър 4 мм или дори по-малък, са нужни три до пет зародиша, а за да се образува перла с диаметър 5-6 мм – два зародиша. Ако технолозите искат да добият перли с около 6-8 мм в диаметър, те имплантират два различни по размер зародиша. Когато целта е да се получи една голяма перла, работниците имплантират само един-единствен зародиш.
 
Главни особености
Мекотелите Акоя са по-малки в сравнение с повечето други соленоводни мекотели, образуващи култивирани перли, и затова те произвеждат по-малки като размер перли. Акоя обикновено произвеждат кръгли или почти кръгли перли, което се дължи на умишлено краткия период на растеж и имплантирането на зародиши като кръгли топчета. Докато кръглите Акоя могат да варират между диаметър от 2 до 11 мм, те най-често са стават между 6 и 8 мм в диаметър. Въпреки че повечето събрани перли Акоя имат класическа сферична форма, понякога в процеса на сортиране се намират и такива с форми на капка, барок и полу-барок.

Докато кръглите перли Акоя обичайно са нанизани една до друга в единични колиета, тези с по-различна форма предоставят възможности за дизайн, различаващ се от типичните за тях нанизи. Например, няколко барокови перли Акоя могат творчески да се съчетаят в елегантни бижута, докато една великолепна перла с капковидна форма може да бъде поставена индивидуално, като акцент, на златна верижка. Познатата фраза "наниз от перли" обикновено описва колие с добре подбрани перли Акоя. Истината е, че в повечето случаи, се търсят перли Акоя под формата на едноредни колиета, съставени от добре съчетаващи се перли.
 
Популярност и ценност
Размерът е много важен фактор при определяне на стойността на перлите Акоя. Ако останалите характеристики и ценностни фактори (блясък, гладкост на повърхността,…) са почти същите, общата стойност на перлите зависи именно от тяхната големина. Обикновено увеличаването на стойността на перлата е правопропорционално на увеличаването на размера ѝ. По не съвсем ясни причини, обаче, има нетипично голяма разлика между нарастването на стойността на перлите Акоя с диаметър 7-7,5 мм и такива с диаметър 8 мм, въпреки че варирането в размерите им е само от 0.5 до 1 мм.
Търговията с перли Акоя продължава да процъфтява, защото все още има голямо търсене на висококачествени перли тип Акоя на разумни цени. Средно големи перли Акоя, в умело подбрани единични огърлици, са много търсени и гарантират важното място на тези перли в пазара на бижута по целия свят.