+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

Соленоводни перли

Соленоводни се наричат всички перли, които са получени от соленоводно мекотело /мида, стрида, раковина/ и в солени води. Традиционно са били откривани около Персийския залив, Червено море и крайбрежните води на Япония и Индия. Често са наричани морски перли. В наши дни все още е възможно да бъдат открити напълно естествени соленоводни перли, но са изключително рядко срещани, за да определят някакъв адекватен пазарен дял. Основните видове соленовдни перли са три: Акоя, Таитянски и от Южните морета. Всички те имат специфични характеристики и белези, които ги правят толкова различни и, едновременно с това, толкова привлекателни.  
Акоя перли
Макар и характеризирайки се с не много големи размери, перлите Акоя са първообразът на класическата бяла перла, символ на чистота и женственост. Още преди повече от 120 години Кокичи Микимото е започнал да култивира и отглежда перли и с това се дава тласък на цялата индустрия, която познаваме днес, правейки перлата достъпна за всяка жена. Със своя огледален блясък, кръгли форми и мек седефен цвят, перлите Акоя са се превърнали в символ на идеала за перфектната перла.
Прочети още
Таитянски перли
Таитянските перли са единствените перли в света с естествено тъмен цвят. Много често се среща терминът "черна перла" и таитянските перли са именно тези, които отговарят на това описание, макар и да не са напълно черни. Цветовете, които ги правят толкова специфични и редки, са тъмносив, кафеникав, много тъмносин, но освен основните цветове, тези перли се характеризират и със специфични отенъци зеленикави, розови или златисти. 
Прочети още
Перли от Южните морета
Със своите впечатляващи размери и страхотен блясък, перлите от Южните морета спокойно могат да се определят като най-високоценените от всички видове перли. Размери над 15 мм в диаметър са напълно нормални за този вид перла. Цветовете, в които могат да бъдат срещнати, са бели, сребристи или златни, но поради много ограничения си ареал на виреене и уникалните си характеристики, тези перли са изключително скъпи и биват използвани основно в най-висшата бижутерия.
Прочети още