+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

Сладководни перли

За направа на моделите си от перлени бижута, компания „Велмар” използва предимно качествени сладководни перли, така че информацията предоставена в този раздел ще се базира на сладководните перли и ще бъде доста по-изчерпателна, отколкото за останалите видове. Целта ни е да ви снабдим с всички необходими знания, а и да ви уверим, че перлите ни са висококачествени и, едновременно с това, много изгодни.

Както показва името им, сладководните перли са такива, които са расли в сладки води и са получени от сладководни миди. Може да звучи изненадващо, но, въпреки че култивирани в сладка вода перли са се срещали на международния пазар от 1971 г., качествени, с хубава сферична форма, перли са започнали да се търгуват едва след 1990 г., след много промени в технологията на отглеждане и изпробване на различни видове миди, а едва след 2007 година са се появили и най-висококачествените, съперничещи си с най-хубавите соленоводни перли.

Следейки отблизо всичко световни тенденции в развитието на отглеждане на перли и посещавайки най-големите изложения и пазари за перли, ние от Велмар гарантираме, че при нас ще откриете най-доброто и последното от света на перлите в наши дни!
 
Произход и култивиране
Първите сладководни култивирани цели перли са били описателно наименувани като “rice krispies” (зърнена закуска с характерна форма, продавана в САЩ). Формата на ранните перли може да бъде описана като леко сплескан овал с произволни вдлъбнатини и издатини. Докато получената необичайна форма може да бъде приета като „странна” и “очарователна”, еднакво оформените перли са предпочитани за повечето бижутерийни изделия на пазара. За да се произведат по-висококачествени перли, от 1960 г. насам, е положен много труд за усъвършенстване на процеса на култивиране в сладки води. Подобренията са създали надеждни източници за изящни и много търсени сладководни перли, които са изключително популярни в индустрията днес.

Има няколко съвременни метода, използвани за култивиране на цели перли. Двата най-често използвани са имплантиране на тъкан от зародиш и производство на така нареченото второ поколение, като фермерите непрекъснато търсят начини за подобряване на методите си, продължавайки своята работа и изследвания в тази насока.
 
Процесът на производство чрез поставяне на тъкан от зародиш започва с правене на малки прорези в мантията на всяка мида и засаждане на проби тъкан от мида-донор във всеки един процеп. По-голямата част от производството на сладководни перли в Китай се осъществява чрез този процес. Посредством проба – грешка, фермерите са открили, че не повече от 12-16 парчета тъкан могат да бъдат имплантирани във всяка една отделна мида. След като са експериментирали със засаждане на 20-25 тъканни проби във всяка мида, те са видели, че произведените перли са били малки и с по-ниско качество. Те продължили да експериментират с различни количества тъканни имплантации, докато стигнали до заключението, че най-добрите резултати идват при 12-16 парчета тъкан. Този брой имплантации обикновено води до получаването на около 32 цели перли в една мида.

Този метод за култивиране на перли започва с миди, които са приблизително на 6-12 месеца. Времето за растеж отнема около 3 до 5 години (въпреки че при някои сладководни перли може да отнеме до 7 години преди достигане на пълна зрялост). Заради природните и научни фактори (нямат кръгло ядро в себе си), перли, произведени чрез този процес, се различават една от друга по размер и форма. В този смисъл, само много малък процент от цялото производство на перли се състои от кръгли или почти кръгли форми. В действителност, само около 2% от перлите, отглеждани чрез този метод, се считат за кръгли или почти кръгли. Във ВЕЛМАР могат да бъдат открити перли с такива характеристики, които се водят за най-доброто в света на перлите.

Перли, произведени в миди със зародишна тъкан, обикновено са във форма на копче, овал, барок, полубарок или сълза. Те варират в цветове от бяло до оранжево (или "праскова") и от злато до лавандула и лилаво. Качеството на перлите също може да варира в широки граници от "нискокачествени" перли, които или са изхвърлят, или са използвани като съставка в козметични или здравни рецепти, до търговски клас перли, подходящи както за нисък, така и за висок клас дизайн на бижута. От приблизителните 1600 тона сладководни перли, произведени в Китай всяка година, само около 882 тона от тях се считат за достатъчно добри, за да бъдат вложени в бижута и в последствие разпространени по търговските мрежи.

Производството на сладководни перли чрез процеса на култивиране от второ поколение се извършва по-рядко, просто заради присъщите характеристики на процеса. Това не е често използван метод, главно защото мидите от първо поколение обикновено умират след първата си реколта. В повечето ферми само 10% от мидите остават живи след прибиране на първите им перли. Някои ферми работят върху това негативно явление и са намалили смъртността до към 60-70%, но тя все още е на 90% при повечето стопанства за сладководни перли.

Производството от второ поколение работи само при 10% от мидите, които остават живи и които са произвели висококачествени перли през първата си реколта. Единствено при тях се предполага, че са в състояние да произведат култивирани перли със значителна стойност и при повторна реколта.

Всяка мида, която оцелява при първоначалното прибиране на реколтата, и се счита за подходяща за втора реколта, обикновено запазва от 24 до 32 перлени торбички в своята мантия. Фермерите, или връщат мрежите с миди директно във водата, точно както първия път, или решават да имплантират определени видове ядро в тези перлени торбички, за да може мидите да отделят седеф около тях и по този начин да образуват различни видове форми. Независимо от метода, използван при втория път, получените перли винаги са обозначени като "второ поколение култивирани перли".

Производителите, използващи метода на второ поколение често разкриват, че качеството на произведените перли е по-ниско от това на първото поколение. Най-вече това се дължи на факта, че произведените по този метод перли са с барокова форма или с формата на копче, отколкото с кръгли или почти кръгли форми.
Главни особености
Ние от ВЕЛМАР сме избрали да използваме основно сладководни култивирани перли за нашите първокласни перлени бижута. Желаем най-доброто за клиентите си – качество и достъпност. Внимателно инспектираме всяка една перла, която използваме, за да гарантираме, че тя се вписва в нашите високи стандарти и е сравнима с качеството на далеч по-скъпите перли. Технологията, при отглеждането и производството на сладководни перли, вече е толкова напреднала, че се срещат перли с перфектни характеристики (форма, гладкост на повърхността), съперничещи по качество с тези на най-хубавите перли Акоя. Сладководните перли се отличават с мек и топъл блясък, различен от огледалния такъв на соленоводните перли, и съответно се оценяват по различни критерии. Също така, те нямат кръгло ядро в себе си, което гарантира, че са изградени от плътни слоеве седеф, от ядрото до повърхността, а не само от относително тънък слой седеф образуван върху кръгло топче. Това ги прави много по-издръжливи и лесни за поддръжка, а и ги приближава максимално до напълно естествените перли, като начин на изграждане на перлата и структура.
 
 
Качеството и достъпността не са единствените причини, поради които избираме сладководни култивирани перли за нашите бижута. Фактът, че няма ядро, което да обуславя формата, а и самите характеристики на мидите, в които растат, водят до такова голямо разнообразие от цветове, форми и размери при сладководните перли, че креативността на нашите дизайнери се вдъхновява само с едно спиране на поглед върху тях! Не само че нашите бижута са на атрактивни и достъпни цени, взимайки под внимание качеството, което носят, но също така във ВЕЛМАР ще намерите бижута, подходящи за всеки повод, облекло, стил и индивидуалност.
Популярност и ценност
Поради липсата на начини за проследяване и документиране на отглеждането на сладководни перли, няма как да се знае колко точно култивираните перли, ферми и производители съществуват в момента. Най-новите, приблизителни, изчисления за средната годишна продукция на сладководни перли възлиза на 1654 тона, което, общо казано, означава, че над два милиарда култивирани перли се отглеждат всяка година (само подходящите за влагане в бижута сладководни перли, надхвърлят 13 пъти общата световна реколта на всички соленоводни перли!).

Въпреки че сладководните перли са най-популярните перли, които може да срещнете, напълно кръгли, лъскави и гладки сладководни перли са изключително редки и ценни (под 3% от световното производство). Висококачествени сладководни перли, каквито могат да бъдат открити само в най-реномираните магазини за бижута по света, както и в богатата колекцията на ВЕЛМАР, имат своята доста висока стойност. Все пак, сладководните перли си остават най-изгодните измежду всички видове, а красотата, многообразието и уникалността им ги правят страхотен избор, когато искате да се сдобиете с бижу за цял живот.