+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

Култивирани перли

Култивираните перли са придобили наистина значително място на пазара, когато пластмасовите копчета по дрехите са се установили като норма. Преди това, повечето копчета са били седефени, правени от черупките на мекотели, образуващи перли по естествен начин. Тъй като тези раковини са били събирани, за да се превърнат в копчета, естествените перли в тях са били откривани случайно и затова са били редки и ценни – особено силно търсена на пазара стока. Въпреки това, след като черупките вече не били необходими за производство на копчета, събирането на мекотели значително намаляло и, съответно, мястото на естествените перли в индустрията, вече не било същото. Това създало една чудесна възможност за отглеждане на перли и създаване на култивирани такива, които за кратко време са превзели пазара и са се превърнали в огромната индустрия, която представляват и днес.
 
Култивираните перли могат да бъдат разделени генерално на два вида – сладководни и соленоводни. Основните разлики между тези видове са, че в сладководните миди се поставя само малко парченце мантия от друга мида и перлата, която се получава, е с форма, каквато природата реши и се характеризира с изцяло плътен седеф, от ядрото до повърхността. При соленоводните стриди, освен парченце мантия, се поставя и ядро – седефено топче, около което вече стридата започва да образува седеф. Така самите перли стават по-големи и по-кръгли, но за сметка на това имат сравнително тънък слой седеф, който е образуван около това ядро, което ги прави не толкова издръжливи, а и не толкова близки до напълно естествените перли. 
 
Друга отличителна характеристика между соленоводните и сладководните перли е мястото, където биват имплантирани. При соленоводните стриди, тъканта и мънистото се имплантират в гонадата (половият орган) на мекотелото, като след това се очаква да се образува цяла соленоводна перла около поставеното ядро. При сладководните миди, малки парченца тъкан се имплантират в мантията на мекотелото. За разлика от имплантацията за соленоводни перли, няколкото парченца тъкан, поставени  в мантията на сладководната мида, обикновено водят до получаване на няколко култивирани перли наведнъж. Техниката за отглеждане на соленоводни перли, обичайно води до произвеждане на само една перла в стридата.
Соленоводни перли

Със своя огледален блясък и перфектно кръгла форма, висококачествените соленоводни перли Акоя се считат за идеала в света на перлите. Независимо, дали японски, австралийски, филипински, индонезийски или китайски по произход, соленоводните култивирани перли се характеризират с изключителни визуални качества и, въпреки високите си цени, те остават изключително ценени от бижутери и дизайнери по цял свят. 

Прочети още
Сладководни перли
Сладководните перли символизират многообразието, красотата и богатата палитрата от цветове, характерни за този най-нежен от всички скъпоценни камъни. Техниките за отглеждане на култивирани сладководни перли са толкова напреднали в последните години, че по качество, форма и гладкост на повърхността, перлите получени от сладководни миди, си съперничат с най-хубавите им соленоводни роднини и стават все по-търсени в света на фината бижутерия.
Прочети още
Нови видове перли
Както всяка друга индустрия, така и тази за отглеж-дането и култивирането на перли търпи своето неизбежно развитие и границите на познанието в тази сфера стават все по-широки. Подобряването на изполваните технологии при култивиране, различните експерименти с нови видове миди/стриди и методи на имплантиране, водят до съвсем нови, непознати досега, перли. Макар и класическите видове все още да имат най-голямо търсене, тези нови попълнения правят света на перлите още по-пъстър и разнообразен.
Прочети още