+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

Изкуствени перли

Изкуствените перли са били изработвани още през древните римски общества. "Фалшиви", "имитации" и "изкуствени" са думи, които се използват, за да опишат перли, създадени от синтетични материали или естествени такива, които имитират състава на истинските перли. Както всеки ценен и желан продукт, перлата също е жертва на много имитации и опити за неестествено създаване, най-вече с комерсиална цел. Изкуствените перли са най-лесният и достъпен начин за създаване на такъв продукт, тъй като са направени изцяло от изкуствени материали и съответно с разходи, време и труд много по-ниски от тези, нужни за отглеждането на естествена перла.
Характеристики на изкуствените перли
Поради големия напредък в науката, имитацията на перли може да бъдат извършена от различни видове материали и пак перлите да изглеждат като истински. Някои от най-популярните изкуствени материали за перли са следните: стъкло, пластмаса, алабастър – назоваваме само няколко. Също така са създадени химични формули, които могат да покриват изкуствени перли, за да им придават естествено изглеждащи цветове и блясък, така че да бъде трудно да се разбере само чрез разглеждане с просто око дали перлата е истинска или имитация.

Основна характеристика на имитациите са изключително гладката им повърхност, перфектни, дори съвършени форми, неестествен блясък и същевременно много ниски цени. За щастие масовите изкуствени перли могат доста лесно да бъдат разпознати дори от непрофесионалисти, най-вече заради тяхното тегло. Изцяло стъклените топчета са доста по-тежки от истински перли, а пластмасовите пък са доста по-леки. Друг характерен белег е тяхната повърхност – толкова е гладка и равна, че няма тази грапава, „пясъчна“, структура и минавайки със зъб по повърхността на такава „перла“, веднага се усеща плъзгането му върху нея като по гладка пластмаса или стъкло и липсва пясъчната структура на истинския седеф.

За съжаление има и такива имитации, които са доста по-успешни и трудни за установяване с просто око или чрез лесния тест със зъб. Такива са например популярните перли “Majorica”. Те са разработили субстанция, която доста точно наподобява като състав този на истинския седеф и покриват с нея пластмасови или стъклени топчета. Като краен ефект се получават много кръгли, лъскави и гладки „перли“, които изглеждат доста убедително и само чрез първичен тест от непрофесионалист, може да не успеят да бъдат разкрити. Важното е да запомните, че подобен тип перли не са отглеждани по естествен или култивиран път, в истински миди, и по никакъв начин не могат да бъдат причислявани към тях.
 
Популярност и ценност в съвременния свят
Поради естеството на тяхното добиване и произвеждане, изкуствените перли нямат почти никаква бижутерска стойност. Те се използват изключително само в имитационната бижутерия и нещата, за което плащате, купувайки такъв тип бижута, са дизайн, марка, ефект, но не и качество на материалите.

Разбира се компании като “Majorica” за развили големи марки, и съответно успехи, на база на тези продукти, установявайки определени дизайни и модни линии, които с времето са се изградили и наложили като желан продукт сред хора, които по-скоро търсят ефекта от едно бижу и не залагат толкова на качеството на материалите. Бижута от подобни компании могат да достигат и високи цени, точно поради наложените вече име и марка на дадена компания.

Важното за клиента е, да е наясно какво купува и да има точна информация от търговеца, че дадено бижу е изработено от имитационни перли, които се различават коренно от тези отгледани в миди.