+359888955615 perla@velmar.com Facebook Instagram

За перлите

10 популярни заблуди за перлите
Дълги години откриването на бисери в мидите е било обвито в мистерия и неразбиране. Макар и вече много популярни в света на бижутата, перлите все още остават непознати и тайнствени за хората, които разполагайки с малко и, често пъти, невярна информация, си изграждат грешна представа за тях. Същестуват много митове и предубеждения за перлите, част от които бихме искали да разбулим.
Прочети още
5 нелоялни търговски практики
За да създава бижута с перли и да търгува с тях, човек трябва първо да се запознае в дълбочина с характеристиките на този специфичен камък. Много търговци, умишлено или не, предлагат перли без изобщо да са наясно с тях, като по този начин подвеждат вас, клиентите. Тук искаме да ви преду-предим за някои практики, които да вземете под внимание, когато купувате перлени бижута.
Прочети още
История и легенди за перлите
Перлите са част от световната романтиката и аристократизъм още от най-ранните дни на цивилизацията. Те винаги са били свързвани с Чистота и са украсявали изображения на религиозни икони като Дева Мария и Буда. Древните римляни са считали перлите за сълзи на боговете или ангелите. Поради своя воден произход, те са приемани и като сълзи на водни нимфи или русалки.  
Прочети още
Типове перли
Перлите са уникални, различни и многообразни. Те могат да бъдат разделени основно на три типа  Напълно естествени перли, Култивирани перли и Изкуствени перли. Култивираните перли на свой ред се разграничават на два основни вида  Солено-водни перли и Сладководни перли. Извън тези главни категории има и други различни видове перли. За всички тях, професионална информация може да получите само при нас.
Прочети още
Критерии за качество на перлите
Има 7 основни характеристики, които обуславят качеството на перлите, тяхната рядкост и съответно оформят тяхната цена. Много е важно тези характеристики да бъдат разчетени и оценени професионално, за да може човекът, който е решил да се сдобие с перлено бижу, да е сигурен, че плаща за качеството, което реално получава, а перлите му са класифицирани правилно.
Прочети още
Обработка и третиране на перлите
Перлата е единственият камък, който в суров и в „обработен“ вариант изглежда по един и същ начин. Има процеси, през които бисерите минават след изваждането им от мидата, но те са общоприети практики и се считат за задължителни. Но съществуват и различни методи за третиране на перлите, които целят да извадят на преден план качества, които перлите първоначално не притежават.
Прочети още
Грижа за перлите
Както знаете, култивираните перли не са най-твърдите скъпоценни камъни. Разбира се, това не означава, че са крехки, но не могат да се сравнят с диаманта или сапфира. Те са чувствителни към твърди и остри предмети или химикали. Все пак, огромен брой активни хора носят ежедневно перли и то с десетки години. С малко внимание, перлите могат да запазят красотата си поколения наред.
Прочети още