Важно за перлите

5 нелоялни търговски практики

Има ли човек, особено в България, който поне веднъж да не се е почувствал „измамен“ от търговец на даден продукт с висока стойност, независимо от сферата на предлагане? Нека оставим този въпрос отворен засега. Колкото и да ни иска да се доверим напълно на отсрещната страна, трябва да сме подготвени и да знаем какво търсим, когато правим скъпи покупки. А когато става дума за толкова ценни и деликатни изделия като перлите, които често биват фалшифицирани, трябва да внимаваме още повече. Ето защо Велмар подбра петте най-масови нелоялни практики при продажба на перли, за които е важно да бъдете нащрек. 

1. Заблуждаване на клиента с неточна информация за перлите.

Най-големият проблем, с който клиентите, решили да си закупят перлени бижута, могат да се сблъскат е, че 99% от всички перли на пазара се разпространяват от търговци, които просто препродават един готов продукт, без да имат почти никакво познание за перлите и често пъти дават заучени, подвеждащи и откровено грешни сведения на своите клиенти. Съществуват онлайн търговци, които предоставят информация на сайтовете си, но тя не е базирана на дълъг опит, обучения и работа с перли, а са чисто и просто дословно преведени текстове от чужди сайтове, без разбиране и проучване на информацията, която реално предоставят. Тези търговци нямат задълбочени познания как се отглеждат перлите, какви видове са те, как се образуват, кое е важно за тяхното качество, къде се намират техните перли сред световния пазар и т.н. Като бижутерска къща, производител, вносител и търговец с над 30 години опит, след множество обучения за перли на най-високо световно ниво, посещаване на десетки перлени пазари, търгове и перлени стопанства / ферми през годините, ние от Велмар считаме, че спокойно можем да се наречем професионалисти в тази област. Също така смятаме, че купувайки от нас, нашите клиенти могат да бъдат напълно сигурни, че получават продукт от световно ниво, класифициран, изработен и оценен по най-високите стандарти за качество.

2. Подвеждащи сертификати и ограничена гаранция.

Навсякъде, откъдето може да закупите перли, ще чуете: „Перлите са със сертификат“. Клиентът не познава перлите, знае, че има много имитации и нискокачествени продукти и търси сигурност в „сертификата“. Не си задава, обаче, въпроса, кой издава този сертификат, какво гарантира той и каква реална тежест има. Търговците се възползват от факта, че клиентите не познават продукта и чисто и просто спекулират с твърдението, че предлагат документ за „качество и произход“. Тези сертификати не са издадени от лаборатория, която да е изследвала перлите, нито от дипломирани специалисти по перли, които да оценят изделието. Всяка компания може да издаде един сертификат и използвайки го, да продава каквито си иска перли, знаейки, че клиентът не разбира от продукта и няма къде да направи справка. В компания ВЕЛМАР, всяко бижу е съпроводено с гаранционна карта-сертификат, в която ние гарантираме за качеството на перлите с името и репутацията си и всичко това е подплатено с дипломи за оценка и класификация на перлите към GIA – най-голямата и реномирана гемологична лаборатория в света. В допълнение, нашите перли са с доживотна гаранция и поддръжка, така че може да бъдете сигурни, че бижуто ви ще запази красотата и блясъка си завинаги.

3. Минимална възможност за специални изисквания.

Купувайки перлени или други бижута от търговци на готови изделия, почти навсякъде ще срещнете големи затруднения, забавяния и оскъпявания, ако имате нужда от индивидуални корекции по бижуто, което сте избрали, да не говорим за специални изисквания и изработка по поръчка. Накратко, купувате това, което виждате. Компания ВЕЛМАР е производител на цялата гама от бижута, които предлага, т.е. всичко, което пожелаете, може и ще бъде изпълнено без проблем и в най-кратки срокове. Искате да скъсите или удължите дадено колие, искате да смените закопчалката му, искате обеците да бъдат с друг цвят перла, а пръстенът да е изработен от злато, а не сребро – няма проблем, всичко това е напълно нормално в нашата практика и за нас е удоволствие да предложим бижуто, което в най-голяма степен задоволява изискванията ви.

Може би имате изцяло индивидуално желание за бижу, каквото не виждате в момента пред Вас, никъде другаде не откривате, а винаги сте желали да притежавате? Отново компания ВЕЛМАР е на Ваше разположение, за да можем заедно да изработим мечтаното Ви бижу, максимално бързо и на изгодни цени.

Emblem.webp

4. Претендиране, че се продават "японски" перли.

Над 95% от търговците, когато бъдат попитани: „Какви са перлите по произход“, те гордо отговарят: „Японски!“ И, съответно, в над 95% от случаите, това просто не е вярно. Целта на такъв тип констатация е ясна – да се изтъкне пред клиента някакво измамно качество и да се вдъхне успокоение, че се купува класен продукт. Защото се предполага, че обратното на това твърдение би било перлите да са „китайски“, което директно сигнализира в съзнанието на клиента за „ниско качество“.

Запомнете следните неща, когато купувате перли:

  • Най-качествените, най-красивите и най-многообразните сладководни перли в света се получават в Китай!
  • Всъщност, над 95% от всички сладководни перли в света се произвеждат в Китай
  • Преди доста години, сладководните перли от Япония бяха факт, но в наши дни, поради замърсяване на водите им, е почти невъзможно да бъдат открити.
  • Ако става въпрос за соленоводни перли, тип Акоя, тогава е напълно възможно перлите да са японски. Но трябва да знаете, че висококачествените Акоя перли са изключително ценни и по никакъв начин не може да очаквате, колие, което е на цена 100 – 200 лв., да бъде с такива перли.
  • Дали едни перли са качествени или – не, не се определя от това какъв е техният произход – Япония или Китай, а от много други, по-комплексни критерии, като блясък, форма, гладкост на повърхността, липса на изкуствено подобряване / третиране и т.н.

5. Спекулиране с качествата на перлите (ААА?).

Както спекулирането със сертификат и с произхода на перлите, спекулирането с качеството е много често срещано сред търговците и може би е най-неприятно за клиента, защото това реално обуславя цената, която той плаща. В света на перлите, за разлика от диамантите, златото, среброто и др., няма строго регламентирани правила или мерна единица, с която да се определи или измери стойността им. Критериите, които обуславят тяхното качество са известни, но самото им оценяване е въпрос, малко или много, на субективна оценка. Още навремето, компания Микимото е създала класификации с букви, като „А“ е най-ниската степен (качеството въреки това е доста високо), а „ААА“ е най-високата (съвършени перли). И днес, повечето компании са приели тази номенклатура и я използват за класификация на своите перли. Най-големият въпрос е, по какви критерии се определя, че едни перли са качество „А“ или качество „ААА“. Перли, които са класифицирани от дадена компания като „ААА“, за друга, по-стриктна и прецизна в оценяването, могат да бъдат „АА+“, „АА“ или дори „А“. Т.е. всяка компания има индивидуални критерии и различна преценка за обуславяне на качеството.

Все пак, водейки се по най-стриктните и всепризнати критерии, наложени от Микимото и доразвити от GIA (най-известната гемологична лаборатория в света), перли с качество „ААА“, трябва да са с перфектна форма, съвършено гладка повърхност, идеален блясък, плътен седеф и естествено трябва да бъдат без никакво допълнително третиране. Перли с такива качества са сред топ 1-3% от всички перли в света и са изключително редки и най-вече скъпи. Търговците у нас, смело пишат срещу перлите си качество „ААА“, защото просто са чували, че така се прави, без да влагат почти никаква експертна оценка, действайки „на око“, като реално перлите, които предлагат, дори не се доближават до това качество. Може да бъдете сигурни, че ВЕЛМАР е единствената компания у нас, която класифицира перлите си по строгите стандарти на GIA, защото самите оценители са завършили курсове към лабораторията и притежават нужните дипломи, автентичността на които лесно може да бъде проверена в базата данни на институцията. И когато видите при нас перли класифицирани като „АА“, това означава, че качеството им е в топ 5% на всички сладководни перли в света и има само една или две стъпки до пълното съвършенство. Запомнете, че ако видите много лъскави перли, с хубава форма, на съмнително „изгодни“ цени, това е гаранция, че перлите не са качеството, което изглеждат и най-вероятно са изкуствено третирани за блясък, което автоматично ги поставя в най-ниските нива при класификацията на перли.

Честността е най-доброто качество

За да не се чудите дали търговците ви предлагат „истински перли“, разгледайте следващите няколко предложения, които сме подбрали. И не се притеснявайте – при нас ще получите точно това, което виждате!