Важно за перлите

Грижа за перлите

След като веднъж сте решили да инвестирате в изящните перлени бижута, които „Велмар” предлага (или, още по-добре, получили сте ги като подарък от някой специален човек!), вие ще искате да се грижите за тях по възможно най-добрия начин, за да запазите тяхната стойност и красота и да можете да им се наслаждавате години наред. Перлите определено не са най-издръжливите скъпоценни камъни, но в никакъв случай не са и най-слабите за поддръжка. Висококачествените култивирани перли не се считат за прекалено уязвими, но все пак в ежедневието си може да са натъкнете на предмети, които, в крайна сметка, е възможно да ги наранят, ако не се грижите за тях правилно. Това не означава, че не може да ги носите, докато водите активен начин на живот. Наистина, перлите могат да останат здрави и невредими за няколко поколения напред, стига да бъдат взети под внимание някои малки предпазни мерки, заедно с редовното им почистване.

Защита от повреда

Перлите са изградени основно от пластове седеф, чиято гладкост и цялост гарантират тяхната красота. Ако перлите имат редовен контакт с други твърди повърхности, това, с течение на времето, може да ги увреди и надраска, така че трябва да се внимава да не се удрят многократно в други твърди предмети. Съветваме ви да съхранявате перлите си отделно от останалите си бижута, за да избегнете непрекъснат пряк контакт и триене с тях. Съхранението им в меки торбички от плат или самостоятелни кутии е препоръчително.

Химическите материали също могат да увредят перлите с течение на времето. Парфюми, домакински почистващи продукти, лакове за коса и гримове са някои от химикалите, с които перлите могат да бъдат в постоянен контакт и което може да навреди на тяхното качество. Химикалите обикновено причиняват повреди на повърхността чрез разяждане или издълбаване повърхността на седефа, ефективно унищожавайки блясъка за постоянно.

Няма проблем за Вашите перли, ако влязат в случаен контакт с химикали, които са предназначени за тялото, като грим, лак за коса и парфюм, стига да поставите бижуто върху себе си няколко минути след като сте нанесли продукта върху кожата. Перлените бижута трябва да са последното нещо, което слагате когато излизате и първото, което сваляте, щом се приберете. След като ги свалите, не забравяйте да ги избършете с влажна кърпа, която е едновременно мека и чиста, преди да ги поставите в мястото им за съхранение.

Почистващите препарати са много вредни за перлите, така че никога не носете вашите красиви перли докато използвате какъвто и да е вид почистващ продукт. Хлорът и амонякът са двата изключително вредни химикала за перлите, така че вземайте допълнителни мерки и пазете перлите си далеч от всякакъв възможен контакт с продукти, съдържащи ги – включително плувни басейни, които са хлорирани.

Безопасно почистване на перлите

За разлика от много други скъпоценни камъни, перлите не е препоръчително да се почистват със сапунена вода (изключение прави много мек сапун за ръце) и четка за зъби. Това може да е добър метод за диаманти и други камъни, но не и за перли, понеже четката лесно може да надраска повърхността, а почистващите препарати могат да увредят седефа ѝ. Вместо това, всичко, което ви е необходимо, е една много мека кърпа, напоена с вода. Не е нужно да използвате дори сапун – само леко влажна, чиста кърпа. След като ги избършете и почистите, поставете ги върху хавлиена кърпа, за да изсъхнат от само себе си. Не ги бършете агресивно с хавлиената кърпа, можете да надраскате повърхността им (важи най-вече за соленоводни перли). Отделно от възможната поява на драскотини по повърхността, нанизът от перли може да се разтегли, докато се мокри, а това да навреди на дължината и общия вид на огърлицата. Важно е да не боравите с перлите си, докато не изсъхнат напълно.

Ако носите перлите си редовно – какво по-хубаво от това – или забележите разтягане, протъркване на конеца или какъвто и да е друг проблем по тях, препоръчваме да ги давате веднъж годишно за преглед и евентуално пренанизване при бижутер или специалист по перлени бижута. Там най-добре ще се погрижат за вашите перли и те ще бъдат пренаредени, почистени и проверени по правилен и професионален начин. Компания Велмар предлага най-добрата поддръжка за своите перли. При нас работят само хора с много опит в областта на бижутата от перли и ще се погрижат перфектно, както за тези, закупени от нас, така и за такива, закупени от други места, които имат нужда от проверка и професионална грижа.

Погрижете се за вашето бижу

Разгледайте нашите предложения за естествени перлени бижута, които с малко грижа и внимание можете да съхраните за векове.