Важно за перлите

10 популярни заблуди за перлите

1. Култивираните перли не са "истински".

В наши дни 99.9% от всички перли на световния пазар са култивирани! Те са съвсем „истински“ перли, образувани в мида, но с малко помощ от човека. Напълно естествени перли, получени без човешка намеса, намерени в дивите води, са огромна рядкост и се продават поединично само от най-големите аукционни къщи в света за десетки и дори стотици хиляди долари.

2. Сладководните перли са речни.

Макар и речните води също да са сладки, почти всички сладководни миди и перли се отглеждат в езера. Има и речни перли, но те не са много популярни, поради спецификата на отглеждане, а и поради факта, че са често с по-ниско качество.

3. Всички перли са с кръгла форма.

Още от създаването на първите култивирани перли е започнал стремежът към достигането до перфектно кръгла перла. Това е наложило един модел, който кара всеки човек, когато чуе думата „перла“, да си представя кръгла форма. В действителност перлата може да придобие такава форма, каквато природата избере или каквото ядро се постави в стридата. Поради факта, че всички производители слагат кръгло ядро в стридите, стремейки се към този идеал, почти всички соленоводни перли са с кръгла форма. Предимството на сладководните перли е, че те нямат ядро и могат да се получават най-различни и причудливи форми, каквито само природата реши. Сладководната мида, естествено, също може да произведе идеално кръгла перла, но това се случва по естествен път, без помощта на ядро, което прави кръглите сладководни перли толкова специални.

4. Китайските перли са с ниско качество.

Свикнали сме, когато чуем „Произведено в Китай“, да си представяме ниско качество и евтин продукт. При перлите това далеч не е така. Най-хубавите, най-качествените и най-редките сладководни перли в света се произвеждат в Китай. Поради огромната си площ, многото водоеми и подходящ климат, Китай произвежда над 95% от перлите в света. Разбира се, както всеки продукт и при перлите има лошо или добро качество, но това се определя и разграничава по съвсем различни критерии и сам по себе си фактът, че перлите произлизат от Китай, не е показател за качество. Може да бъдете сигурни, че във Велмар селектираме само най-качествените перли – топ 5% от всички произведени перли в света.

5. Перлите се обработват.

За разлика от всички други скъпоценни и полускъпоценни камъни, перлата е единствена, която в суров и в готов вариант изглежда по един и същ начин. След изваждане на перлата от мидата, тя минава през няколко процеса, като почистване, полиране (в барабан с орехови черупки) и др., но тези процеси не се считат за обработка, защото първоначалните форма и състояние на перлата не се променят. Разбира се, има много порочни практики на допълнително третиране на перлите, които включват оцветяване, покриване с бляскави агенти, подлагане на радиация и т.н., които целят да извадят на преден план качества на перлата, които тя първоначално не притежава (най-вече блясък) и съответно да увеличат стойността ѝ. За съжаление тези методи имат краткосрочен ефект и с времето нискокачествената перла не може да бъде скрита. Ние от Велмар гарантираме, че нашите перли са напълно натурални, без допълнителни обработки и третиране и ще запазят завинаги красотата си.

6. Ситните перли са евтини.

Генерално погледнато, ако всички критерии за качество на перлата (форма, блясък, гладкост на повърхността и т.н.) са еднакви, то, наистина, големите перли са по-скъпи и ценни от ситните. Във всеки случай, обаче, един наниз от перфектно кръгли, гладки и бляскави малки перли, често пъти е на цената, ако не и над цената, на доста по-едри перли, които нямат тези характеристики. Ситни перли с високо качество са изключително трудни за отглеждане, сортиране и подбор и поради тези причини са все по-редки и на висока цена.

7. Перлените бижута са само за възрастни жени.

Това е една от най-често срещаните заблуди в света на перлите и бижутата като цяло. Много хора свързват перлите с английската кралица или някоя възрастна аристократка, която носи един ред бели перли. Можем да ви успокоим, че в наши дни това съвсем не е така и е само едно остаряло предубеждение. Със своя мек блясък, уникалност и естествена красота, както и с безкрайните комбинации, в които перлата може да се използва, тя е подходяща за абсолютно всички възрасти – от малко бебе до възрастна дама. В наши дни, перлата далеч не е толкова недостъпна, както в миналото, и може спокойно да се комбинира, както с дънки и спортна тениска, така и с официална рокля. Дизайнерите на компания Велмар съумяват да комбинират перлите в най-различни и разнообразни бижута, които да са подходящи за всеки вкус, възраст и стил. 

8. Перлите са недостижими и много скъпи.

Ще се учудите колко хора смятат, че перлите са нещо недостъпно и безкрайно скъпо. В далечното минало, когато перлите са били само напълно естествени и култивирането не е било познато, това е било напълно вярно. Тогава перлите са били по-ценни и от скъпоценните камъни и са били достъпни само за кралски особи и много богати хора. В наши дни перлите са съвсем достъпен лукс. Разбира се и днес, перлите с най-високо качество и големи размери, са доста редки и на много високи цени и се конкурират с най-хубавите скъпоценни камъни. В компания Велмар имаме мисията да направим перлата достъпна за всяка жена. При нас може да откриете както изключително изгодни бижута, така и такива, които са с по-редки, ексклузивни и ценни перли.

9. Перлите са мосови и много евтини.

Това мнение е също толкова често срещано, колкото и това, че перлите са изключително скъпи. Хората не са запознати с перлите, виждали са или са притежавали много имитации, които на пръв поглед са перфектно гладки и кръгли като пластмасови топчета, и разчитат, че и перлите трябва да са така перфектни, по възможност, обаче, на цената на изкуствените. На пазара има много нискокачествени, допълнително обработвани или направо изкуствени перли, които са на заблуждаващо ниски цени. Хубавите и висококачествени перли имат своята стойност и човек трябва да е добре запознат преди да направи покупка. Ако искате естествени перли без никакви забележки, гладки като огледало и перфектно кръгли като мъниста, трябва да сте готови да заплатите цената. Като най-големия вносител и разпространител на бижута от перли в България, компания Велмар съумява да предложи най-доброто съотношение цена – качество, което може да получите.

10. Заблутата "перлите са със сертификат".

Това, може би, е най-опасната и измамна заблуда. Не познавайки изобщо перлите, хората непрекъснато търсят сигурността на „сертификат“, който да им гарантира качеството на перлите. За съжаление, никой не се замисля и не си задава въпросите: Кой издава тези сертификати, какво гарантират тези сертификати и какво точно се „сертифицира“ с тях. Сега ще прочетете нещо, което може да ви стресне или учуди, но това е самата истина: Сертификатите, които над 95% от компаниите прилагат, когато продават перли у нас, не означават абсолютно нищо, нямат абсолютно никаква стойност и тежест и не гарантират абсолютно нищо! Това е реалността. Перлата, за разлика от други скъпоценности, като злато, сребро и диаманти, няма конкретна мярка, с която да се оцени. Факторите, които обуславят нейните качества и съответно цена, са напълно субективни и всеки търговец ги тълкува, както му е изгодно, още повече, че у нас няма експерти и специалисти в областта на перлите. Т.е. всеки може да пише в тези сертификати каквото си пожелае. На нашата територия няма институция или лаборатория, която да може да направи анализ на перлите и да даде компетентна оценка. Дали една перла е истинска или не, дали има покритие или не, дали е оцветявана или не, това са неща, които е невъзможно да се кажат „на око“. Нужен е лабораторен анализ, рентгени и т.н. Такива технологии и специалисти у нас не са налични. Ако искате подобен анализ, трябва да се свържете с някоя от световните лаборатории като GIA (най-реномираната световна гемологична лаборатория в света). Ако искате да сте напълно сигурни във вашите перли, трябва да купувате само от места с безупречна репутация, където работят хора обучени да познават и оценяват перлите по световните и утвърдени стандарти. Компания Велмар е единственото място в България, където перлите са оценени и класифицирани от обучени към GIA специалисти и професионалисти, чиито дипломи могат да бъдат проверени директно в базата данни на лабораторията. Само при нас може да получите истинска сертифицирана оценка, която да ви гарантира, че плащате за нещо истинско и качествено.

Изделия без "заблуди"

Тези предложения са доказателство за всичко, което прочетохте до тук. Сега е време да се насладите на красотата на перлите, без притеснение какво купувате.